Gyakori kérdések

Tenyésztő szervezetünket néhányan működtetjük, nagyrészt önkéntes munkával, miközben saját gazdaságunkat is vezetjük. Az időnk ezért szűkös, tisztelettel kérjük tehát, hogy mielőtt telefonon megkeresne bennünket, tanulmányozza a gyakori kérdéseket, valamint az oldalunkon található részletes anyagokat, és akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, ha abban nem talált választ a kérdésére. 

 

Ezen felül Egyesületünk időnként szervez képzéseket, amelyeken tartástechnológiai, adminisztratív és más kapcsolódó ismereteket igyekszünk átadni. Amennyiben állattartóként szeretne alapos ismereteket szerezni, kérjük figyelje meghirdetett képzéseinket és jelentkezzen ezen alkalmakra! Hol tudok venni kárpáti borzderest? 

 Weboldalunk “Rólunk/Tagjaink” menüpontja alatt talál egy térképet, amelyen feltüntetjük a kárpáti borzderest tartó tenyészeteket, elérhetőségekkel együtt. Javasoljuk, hogy első körben vegye fel a kapcsolatot az Önhöz közelebb eső tenyészetek gazdáival. Ezen kívül rendszeresen találhat hirdetéseket a “Kárpáti borzderes tartók és kedvelők” Facebook oldalán.  

 

Mire érdemes figyelni vásárláskor, hogyan válasszunk állatot? 

Általánosságban javasoljuk, hogy vásárlás előtt ismerkedjen meg a “Tartástechnológia, avagy a jó gazda gondossága” című fejezettel, amelyben leírjuk, milyen az egészséges állat. Ez adhat egy alap tudást a választáshoz.   

Borjú vásárlása esetén érdemes megnézni az anyát, illetve az apa állatot. Ha az utóbbit személyesen nem is tudjuk megnézni, legalább tájékozódjunk felőle. A “Tenyésztés” menüponton belül bemutatjuk a bikákat, közöttük jó eséllyel megtalálható lesz minden szaporulat apaállata. 

Sokan keresnek például kistestű állatot, ilyen esetben kisebb anyától érdemes borjút választani. Tudni kell azonban, hogy a tartási körülmények nagymértékben meghatározhatják az állat testméreteit is, tehát nőhet a borjú lényegesen nagyobbra is, mint az anyaállat.    

Tenyészállat kiválasztása esetén legalább 3 hónapos kort töltsön be a borjú, ennyi időre legalább szüksége van az anyja mellett, hogy kellő alapokkal induljon. 

 

Milyen állategészségügyi státusza lehet a hazai állományoknak?

A hazai állományok lehetnek 3-as, vagy 4-es mentesek. 

A 3-as mentes állomány az alábbi betegségektől mentes: Brucellózis, leukózis, TBC;

A 4-es mentes állomány az alábbi betegségektől mentes: Brucellózis, leukózis, TBC és IBR;

Megjegyezzük, hogy a kárpáti borzderes szilárd szervezetű fajta, ezért az egyedekre kevéssé jellemzőek a megbetegedések. 

 

Hogyan szállítsam az állatokat?

Az állatokat ideális esetben zárt, de jól szellőző állatszállító utánfutóban szállítsuk. Hosszabb távú szállítás esetén (4-6 óra) legalább egyszer álljunk meg az állatot megitatni, és megetetni. 

 

Kézzel, vagy géppel fejjem az állatot?

Ez főleg az állat létszámtól függ. Amennyiben a kezünk bírja a fejést, tapasztalataink szerint 2 állatot még érdemes lehet kézzel fejni, attól nagyobb állományt azonban inkább szoktassunk fejőgéphez. 

 

Mikor érdemes fejni az állatokat?

A nagyobb tejhozam érdekében naponta kétszer, de akár háromszor is fejhetőek a borzderes tehenek. A kisebb termelésű egyedek napi egyszeri fejése is elegendő lehet abban az esetben, ha valaki a napi egyszeri fejésre szeretne beállni. 

 

Hogyan szoktassam be tehenemet a fejésbe?

A szoktatáshoz minden esetben nagy türelemmel álljunk hozzá, lehetőleg kerüljük a felesleges durvaságot! A körülmények és a viselkedésünk minden nap legyenek hasonlóak, csakúgy, mint a hívó szavak és a fejés közbeni kommunikációnk - ez biztonságot ad az állatoknak. Legyünk nyugodtak, de dominánsak, és fejés közben beszéljünk az állatokhoz!

Gyakran számolnak be tartók arról, hogy a rádió, illetve a zene megnyugtatja az állatokat. 

 

Mit érdemes készíteni a kárpáti borzderes tehén tejéből?

A fajta teje jellemzően magas beltartalmi értékű. Zsír és fehérje tartalma magas, köznapi nyelven mondhatjuk, hogy kárpáti borzderes teje sűrű. Az ilyen tej kifejezetten alkalmas feldolgozásra, azaz tejtermékek készítésére. A tejből háztartási szinten is viszonylag egyszerűen készíthetünk túrót, vajat, tejfölt, illetve többféle sajtot. A feldolgozási technológiákra az adott technológia általános szabályai érvényesek, azokról bőségesen találhatóak leírások a neten.  

 

Hogyan érdemes hasznosítani a fajta húsát?

A hasznosítás módja nagyban függ az állat korától. A növendék állatok húsa jobban alkalmas közvetlen konyhai felhasználásra, míg az idősebb állatok húsát legalább részben érdemes feldolgozott termékként hasznosítani (kolbász, szalámi, sonka). 

Egy vaktesztes húsvizsgálat (2015) azt mutatta, hogy a borzderes húsa más fajtákkal összehasonlításban kellemesen omlós, porhanyós, jó élvezeti értékű. Azt érdemes megjegyeznünk, hogy a borzderes állományok tartásában nem jellemző a hízlalás. Az állatok általában legelő állományokban vannak, ami önmagában garancia arra, hogy a húsuk mentes nemkívánatos anyagoktól. 

A házi vágás és a hús értékesítés szabályai megismerhetőek a kistermelői törvényből.  

 

Milyen támogatást tudok igényelni kárpáti borzderes szarvasmarhámra? 

A kettős hasznosítás lehetővé teszi, hogy akár tejelő, akár húshasznú anyatehén támogatást vegyek igénybe. Ha az adott egyedre egyik, vagy másik támogatást igénybe veszem, az onnantól kezdve nem változtatható.  

A tejelő támogatás akár duplája is lehet a húshasznú anyatehén támogatásnak, de annak feltétele a fejt állomány. 

 

Hogyan érdemes takarmányozni az állatokat?

Tapasztalataink szerint a takarmányozást legelésre érdemes alapozni, már csak gazdaságossági megfontolások miatt is. Aki nem rendelkezik nagyobb legelőterülettel, annak érdemes a községhatárban árokpartokat, használaton kívüli kerteket, vagy bármilyen magára hagyott gyepes területet legeltetni, természetesen lehetőség szerint a tulajdonos jóváhagyásával. 

Fejt állomány esetében kiegészítő takarmány adható, ami lehet lucerna, abrak, csíratakarmány. Abrak takarmányt csak az ésszerűség határain belül adjunk, lásd  “Tartástechnológia, avagy a jó gazda gondossága”

 

Milyen oltásokat kell kapjon az állat?

Háztáji tartási körülmények között kifejezett oltási kötelezettség nincs érvényben szarvasmarhákra. 

Hazánkban kötelezően évente kell TBC ellenőrzés végezni, ami lényegében egy oltás, és az állatnak az arra adott reakcióját vizsgálják. Ezt állatorvos végzi el, és hatósági állatorvos ellenőrizheti. 

 

Mi a kötelező adminisztráció állatok beszerzése esetén?

Az állat megvásárlásakor eladótól kapnunk kell egy marhalevelet, melynek kijelentő szelvénye az eladónál marad, bejelentő szelvényét mi adjuk le a megbízott állatorvosnak. Önálló tenyészet esetén a gazda végzi el az ENAR regisztrációt. 

Szintén kapunk egy állatorvosi igazolást, melyen az állategészségügyi státusza van feltüntetve, és egy állattartói nyilatkozatot az eladó részéről. 

 

Ha megvásároltam az állatot, azt az Egyesület mikortól veszi tenyésztésbe?

Amikor fiatal állatot vásárolunk, beléphetünk rendes tagként az egyesületbe, de tenyésztésbe 18 hónapos kortól kerülhet be az állat. A tenyésztésbe vétel feltétele, hogy a tenyésztő szervezet küllemi bíráló bizottsága elvégzi az állat fenotípusos vizsgálatát, illetve származás ellenőrzését. 

 

Hogyan válhatok taggá a tenyésztő szervezetben?

Egyesületünk alapszabálya rögzíti a tagsági viszony feltételeit. 

Lehetek rendes tag, ha kárpáti borzderes szarvasmarhával rendelkezem;

Lehetek pártoló tag akkor is, ha nem tartok állatot;

Lehetek szakértői tag, ha arra jelentkezek, ekkor a munkámmal támogatom az Egyesületet. 

A taggá válásról az Egyesület elnöksége dönt. 

 

Hogyan szelídítsem meg tehenemet, vagy borjamat?

Az ún. kezes tartás útján. A kezes tartás azt jelenti, hogy naponta rendszeresen, figyelemmel és következetesen foglalkozom az állattal. Erről bővebben olvashat a “Tartástechnológia, avagy a jó gazda gondossága” című aloldalon.

 

Hogyan termékenyíthetem a tehenemet/üszőmet

A fajta esetében előnyben részesítjük a természetes fedeztetést. Természetesen a kisebb állományok esetében a mesterséges termékenyítés jön inkább szóba, ehhez az Egyesület rendelkezik szaporítóanyaggal, mely minden gazda számára elérhető. A mesterséges termékenyítés sikeressége sok változótól függ, melyek közül talán a legfontosabb, hogy a gazda időben felismerje az ivarzás jeleit. Ehhez a tartástechnológiai leírásban, illetve képzéseinken igyekszünk megadni minden szükséges ismeretet. 

 

Mi a teendőm az ellés körül?

A kárpáti borzderes fajta könnyen ellő, általában nincs tennivalónk elléskor. Az ellés folyamatával is részletesen foglalkozunk a “Tartástechnológia, avagy a jó gazda gondossága” című aloldalon. 

 

Milyen jellemző egészségi problémái szoktak lenni a kárpáti borzderes egyedeknek?

A fajtának nemigen vannak jellemző egészségi problémái. 

Tartóként azonban érdemes figyelnünk például arra, hogy ne nyeljen le az állat idegen tárgyakat, sőt, többször okozott már fulladást egészben lenyelt alma is. 

Kerüljük el a túlhízlalást, főleg az ellés előtti utolsó két hónapban, illetve a termékenyítés időszakában. Ilyenkor, hacsak nincs az állat lesoványodva, se abrakot, se nagy mennyiségű lucernát ne adjunk neki. 

A fajta jó lábszerkezettel rendelkezik, ezért ritka a sántaság, de előfordulhat szúrt, vagy vágott lábsérülés, ezért is fontos figyelnünk az állományt és időben kezelni a sérüléseket. 

A külső és belső paraziták ellen védekezni kell, függően a legelő állapotától, az évszaktól és a vemhességi állapottól. Részletesen lásd  “Tartástechnológia, avagy a jó gazda gondossága”

Minden ember egyforma, s annyit ér, amennyit a közösség érdekében dolgozik.
Wass Albert

Free Joomla templates by Ltheme